Vandring ut i verdensrommet del 1

Alt i universet beveger seg. Selve tidrommet ekspanderer (dette kommer vi tilbake til senere) og i tillegg beveger måner seg rundt planeter, planeter rundt stjerner, stjerner i forhold til hverandre og galaksenes sentrum. Og galaksene beveger seg også i forhold til andre galakser. Vårt eget solsystemet beveger seg både i forhold til de andre stjernene i galaksen og sammen med galaksen i rommet ellers. Solsystemet regnes å ha en hastighet av 230 km i sekundet.

Om vi hadde reist av sted vekk fra Tellus og vårt eget solsystem, vil vi etter 4,2 lysår komme til vår nærmeste nabostjerne Proxima Centauri. Den er en del av trestjernesystemet Alpha Centauri. De nærmeste omgivelsene til solsystemet kaller vi den lokale interstellare skyen og her er det en større gasstetthet enn området rundt. Skyen er ca 30 lysår stor og vi antar at solsystemet kom inn i skyen mellom 44.000 og 150.000 år siden. Vi vil være i denne skyen i ca 10.000 år til før solsystemet kommer ut av den. Området rundt skyen kalles den lokale boblen og denne har bare halvparten så mye gasspartikler som skyen. Boblen er hvert fall 300 lysår og inneholder hovedsaklig hydrogengass. En tror at boblen er rester fra en supernova som har eksplodert for 2-4 millioner år siden. De fleste regner den mest sannsynlige kandidaten til supernovaeksplosjonen til å være pulsaren Geminga fra stjernebildet Tvillingene.

Apropos interaksjon med andre stjerner så har en beregnet i forhold til hvilke stjerner som har påvirket sola eller vil kunne gjøre det i «nær» fortid eller fremtid. Algol som på folkemunne har for tilnavnet demonstjernen eller ulykkesstjernen, er et trestjernesystem som vi antakelig sist ble påvirket av. To av stjernene er veldig tett på hverandre, med bare en avstand på 0,062 AU, mens den tredje ligger 2,69 AU fra de andre to. Totalt har disse tre stjernene 5,8 solmasser. Det ser ut til at om 10 millioner vil solsystemet påvirkes av Gliese 710 som er en rød verg 63 lysår unna sola.

Setter vi så på turboen og flyr hele 5000 lysår avgårde blir neste bilde på postkortet av Orionarmen som her er avbildet til høyre («5000lys» av Richard Powell – lisensiert under CC BY-SA 2.5). Stjernene som er navngitt på bildet er svært lyssterke og/eller kjempestjerner som kan observeres med det blotte øye. Rho Cassiopeia er mest lyssterk og er en superkjempe 4000 lysår unna solen som er 100.000 ganger mer lyssterk enn vår egen sol!

orion