Dobbel bokanmeldelse astronomi/fysikk

For noen uker siden fant jeg frem igjen to klassikere fra bokhylla. Dette var bøker jeg kjøpte for 20 år siden om kvantefysikk, kosmologi og strengteori. Den ene boka er Michio Kaku sin bok «Hyperspace» som omhandler strengteori, hyperrommet (tanken om at verden består av flere dimensjoner enn våre tre romlige), mulighet for tidsreiser og mye mer. Den andre boka er den prisbelønte innføringen i streng- og m-teori av Brian Greene som heter «The Elegant Universe» fra 1999.

Begge bøkene er myntet på et vanlig publikum og gjemmer det meste av formler og så videre bak i fotnoter. De er også illustrert og har en pedagogisk oppbygning. Du blir presentert for de viktigste tankene i spesiell og generell relativitetsteori, kvantefysikk og deretter den mulige overbygningen i strengteori.

Kaku sin bok er utrolig velskrevet og en fryd å lese gjennom. Enkelt språk – relativt sett med tanke på temaene og med mye glimt i øyet. Første gang jeg las den var dette en bok jeg hadde med i badekaret. Den gir en god innføring i tankene rundt flere dimensjoner i kosmologien og hvordan naturkreftene kan gå opp i en høyere forening. Michio lar i tillegg tankene fare på spennende steder i fysikken så han ser på masse interessante fenomen. Han trekker også inn relevante paralleller fra kunst og kultur for å hjelpe oss forstå vanskelige fenomen. Vanskelighetsgrad fra 1-5, hvor 5 er rene fagdiskusjoner innad hos fysikerne fullt av matematiske formler og særbegrep, så ville jeg satt 2 på denne boka. Fremdeles en god innføringsbok som anbefales!

Greene har også en kjempegod bok. Han har gode eksempler og fin flyt. Et par kapitler kunne vært tydeligere. Særlig det om rom-symmetri og hvordan manipuleringer her i teoretiske modeller også kan være relevant for det fysiske univers. Greene har en styrke i sin bok, med at han også får tatt med mer rundt m-teori. Vanskelighetsgrad her ville jeg satt 3/5 og boka anbefales!